söndag 30 september 2012

Mediers påverkan i lärmiljöer!

När vi fick den här uppgiften började jag med att läsa igenom det som stod på de olika hemsidorna som vi hade fått som litteratur. Det jag konstaterar efter att ha läst de olika sidorna och som det också står uttryckligen på bl.a mediabarn.se att det finns tydliga trender om hur hur dator- och internetanvändningen har gått ned i åldrarna, ända ned till förskolebarnen. Där redovisas också en siffra från Småungar & Medier 2010 visar att 43 % av 2-åringarna någon gång har använt datorn och att två av tre förskolebarn 2–5 år brukar använda datorn. Jag blir inte speciellt förvånad över de här siffrorna. Jag har själv en 4 åring hemma och arbetar med förskolebarn och jag ser deras stora intresse för datorn och ipaden.
Om man sedan läser i Lpfö 98 (reviderad 2010) så kan man läsa följande på sidan 7:
"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande. Detta inbegriper också att forma, konstruera och nyttja material och teknik. Multimedia och informationsteknik kan i förskolan användas såväl i skapande processer som i tillämpning."
Om man läser vidare så står det också på sidan 9:
"Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter."
Nu bara jag skriver ner en massa fakta och citat men vad betyder allt det här. Det vi kort och gott kan konstatera är av det här är att informationsteknik blir en allt större del av barnens vardag och det är något som engagerar dem och som dom tycker är kul. Förskolan har alltid utgått ifrån barnens intresse vilket också står i läroplanen. Dessutom trycker den också på att vi ska använda oss av multimedia och informationsteknik som ett verktyg i våran verksamhet.
Men för mig blir frågan hur gör vi detta i vårt vardagliga arbete? Hur kan vi pedagoger använda oss av barnens intresse för informationsteknik för att deras lärande skall utmanas och utvecklas? Det kanske var uppgiften att reflektera kring just detta men jag tycker inte att denna fråga är inte helt lätt att svara på. Jag vet inte om jag kan göra det här idag men jag börjar att få fler och fler tankar om hur man kan göra. När det gäller ipaden, som är ett av de digitala verktygen som vi använder mest tror jag att vi bör fundera vad det är för typ av applikationer vi laddar ner. Vilket eller vilka områden är det som främjas genom den här appen? Bara att tänka så har jag börjat se apparna med lite nya ögon. På hemsidan mediebarn.se står det att bland det vanligaste barnen gör på sina datorer är att rita och måla digital och spela spel. Det finns otroligt många appar som främjar skapande och kreativitet. Likaså som det finns otroligt många spel som främjar språk, matematik och samspel. Precis som vanliga brädspel gör om det sitter med en medupptäckande pedagog som inspireras av barnens nyfikenhet och som också utmanar barnen vidare. Här blir de digitala verktygen ytterligare ett kompletterande verktyg till de mer traditionella. Jag tror att det finns fantastiska möjligheter med att använda olika medier i barnens utveckling och lärande bara det finns nyfikna och intresserade barn och vuxna. Hur vi ska göra är något vi måste börja att reflektera kring och jag tror att det blir att fler och fler pedagoger där ute, liksom jag som har ett behov av att diskutera den frågan mycket mycket mer.





torsdag 20 september 2012

Att göra film.

Att göra en film var väldigt enkelt och svårt på samma gång. Jag ska försöka förklara detta lite närmare.
Min idé om vilket lärande jag ville synliggöra i filmen hade jag tidigt väldigt klart för mig och att skriva mitt synopsis gick väldigt bra och fort. Men hur skulle jag få filmen att följa en berättakurva med ett dilemma, upptrappning, lösning och ett avslut? Det här var det jag tyckte var det allra svåraste med filmprojektet. Jag hade flera olika tankar om detta men inte något som kändes speciellt bra. Det satt långt inne men till slut fick jag en idé som jag kände kunde funka och göra filmens idé tydlig. Sen var det bara resten kvar. Att skriva manus och att göra ett storyboard. Från början tyckte jag att det var en massa onödigt arbete som var ganska tidskrävande och jag såg inte riktigt vitsen med det hela. Jag hade ju redan en idé om hur jag skulle göra. Men det skulle görs, så det var bara att sätta igång och allt eftersom började min film att växa fram, scen efter scen. Jag fick en hel del hjälp av boken Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath (2006) framför allt när jag skulle skriva mitt film manus. Den ger väldigt tydliga exempel på hur man kan göra detta.
När det gäller bildmanuset så var boken inte lika konkret. Då gick jag istället in på den tidigare kursens bloggare för att se hur de hade gjort. Vilket genast hjälpte mig vidare i det arbetet.
När jag sedan skulle börja producera min film hade jag en väldigt stor hjälp av allt mitt förarbete för jag visste precis hur jag ville ha det. Allt kändes väldigt genomtänk. Jag ville bland annat ha närbilder på barnen i ett försök i att förstärka deras känslor. Här är ett exempel på en sådan närbild, på ett barn som inte upplever att det är ett speciellt lustfyllt lärande.


I boken Manus och dramaturgi för film av Thomas Granath (2006) står det följande på sid: 92.
"Förstärkningsord, adjektiv har sällan någon funktion i filmdialog. De har ingen förhöjande effekt om det inte finns något i gestaltningen att hänga upp dem på."



Av samma anledning har jag valt att filma barnen ganska nära för att försöka synliggöra deras glädje och engagemang.
När jag sedan skulle klippa ihop och redigera filmen så gick det väldigt fort nästan bara på någon timma eller två. Det som ställde till det något för mig var att det från början inte var klart för mig hur jag göra med stillbilder där jag ville ha text. Jag började att titta i de appar jag hade på ipaden. I appen Skitch började jag att laborera och kunde slutligen få fram en bild med bara text.

Fast den appen hade flera roliga funktioner. Man kunde skriva och rita på befintliga bilder också och blev därför tvungen att testa. Reultat av det blev att jag var tvungen att lägga till en bild som inte var meningen från allra första början. Utan det blev en bild som fick förtydliga exakt var på karta som Mölndal ligger.


Om jag slutligen ska summera mina erfarenheter så är det kort och gott att Imovie är en bra och framför allt en enkel applikation att använda sig av för att synliggöra och tydliggöra våran verksamhet eller ett lärande. Men jag kommer inte att i framtiden att göra ett synopsis, bildmanus och storybord då det är på tok för tidskrävande även om jag kunde se att det var till stor hjälp av producerande av filmen.



Litteratur: Granath, T., Manus för dramaturgi för film, Malmö: Liber AB 2006

torsdag 6 september 2012

Bildmanus

Här nedan är bilder på mitt bild manus, där jag har försökt tydliggöra vad man ser, hur man ser, vad man hör.















Synopsis


Titel: Att arbeta med matematik på förskolan.

Syfte: På våran förskola har vi matematik som ett av våra fokusområden. Vilket innebär att det är något vi har bestämt att lägga lite extra fokus på i år. Många av i våran barngrupp har ett stort intresse för bilar. Vi ville självklart ta tillvara på detta intresse och utgå ifrån det i vårat arbete med läroplanens mål för matematik. Med hjälp av filmen vill jag synliggöra och tydliggöra hur man i meningsfulla sammanhang för barnen kan ta tillvara på dem för att använda oss av dem för att öka barnens förståelse för sin omvärld med hjälp av matematik och att utveckla sitt matematiska ordförråd.

Form: Informationsfilm med inslag av drama

Målgrupp: Främst till föräldrar till barn i förskolan.

Längd: Ca: 8 minuter


Premiss: Förskolan är barnens första skola. I förskolan kan vi med ganska enkla medel på ett lustfyllt sätt skapa meningsfulla situationer för ett lärande för barnen. Men för det krävs det också pedagogiska ledare som synliggör och problematiserar matematiken i barnens omvärld och att man utmanar deras språk och tänkande.



Referenser:
Granath, T. (2006). Manus och dramaturgs för film. Malmö: Liber

film manus

 


MATEMATIK I FÖRSKOLAN

1. FILMENSTITEL

2. KARTA
                                                                                                   BERÄTTARRÖST:
                                                                                                   Jag arbetar en förskola som heter
                                                                                                   Lackarbäcks förskola som ligger
                                                                                                   i Mölndal.


3.INT. LACKAREBÄCKS FÖRSKOLA
                                                                                                   BERÄTTARRÖST:
                                                                                                   På Lackarbäcks förskola har
                                                                                                   vi valt att arbeta med ett extra
                                                                                                   fokus på matematik i lek
                                                                                                   och vardag. Barnen
                                                                                                   skall få möjlighet att uppleva
                                                                                                   matematik på ett lustfyllt sätt och
                                                                                                   i ett meningsfullt sammahanhg.
                                                                                                    
3. LÄROPLANEN
                                                                                                  BERÄTTARRÖST:
                                                                                                  I förskolans läroplan står det att
                                                                                                  förskolan skall stäva efter att
                                                                                                  varje barn utvecklar sin förståelse
                                                                                                  för rum, form, läge och riktning
                                                                                                  och grundläggande egenskaper
                                                                                                  hos mängder, antal, ordning och
                                                                                                  talbegrepp samt för mätning, tid
                                                                                                  och förändring.
                                                                                                  Det står också att förskolan skall
                                                                                                  sträva efter att varje barn
                                                                                                  utvecklar sin förmåga att använda
                                                                                                  matematik för att undersöka,
                                                                                                  reflektera över och prövar olika
                                                                                                  lösningar av egna och andras 
                                                                                                  problemställningar.
                                                                                                  Det står också att förskolan skall                                                                                                  sträva efter att varje barn
                                                                                                  utvecklar sin förmåga att urskilja
                                                                                                  uttrycka, undersöka och använda
                                                                                                  matematiska begrepp och
                                                                                                  samband mellan begrepp.
                                                                                                  Det står ytterligare ett mål. Där
                                                                                                  det står att förskolan skall sträva
                                                                                                  efter att varje barn utvecklar sin
                                                                                                  matematiska förmåga att föra och
                                                                                                  följa resonemang.                                 
                                                                                                 
3. INT. SAGORUMMET - DAG.
Lotta, Eric, Hanna, Isak

Pedagogen Lotta sitter på en stol i Sagorummet.
Framför henne på golvet sitter barnen Hanna, Eric
och Isak, vilka alla är 5-åringar.
                                                                                                 LOTTA
                                                                                                 Nu barnen vill jag att ni är tysta för
                                                                                                 nu ska vi lära oss att räkna. Vi
                                                                                                 skall räkna till 25. Det kan inte ni.
                                                                                              
                                                                                                 ERIC
                                                                                                 Jo.

                                                                                                 LOTTA
                                                                                                 Nej, det tror jag inte ni kan. Jag får
                                                                                                 höra. Vad heter du?
Pedagogen pekar på Eric.
                                                                                                 ERIC
                                                                                                 Eric
                                 
                                                                                                 LOTTA
                                                                                                 Eric, varsågod och ställ dig upp så
                                                                                                 får jag höra när du räknar till 25. Eric ställer sig upp och börjar
räkna. Han låter uttråkad.
                                                                                                 ERIC
                                                                                                 1,2,3,

                                                                                                LOTTA
                                                                                                Nej, du får göra det ordentligt, så
                                                                                                gör man inte. Gör det riktigt!
                                  
                                                                                                ERIC
                                                                                                1,2,3,4

                                                                                                LOTTA
                                                                                                Nej, vet du vad. Du kan sätta dig
                                                                                                ner.
Eric sätter sig ner igen
                                                                                                LOTTA
                                                                                                Så här räknar man faktiskt:
                                                                                                1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15
                                                                                                16,17,18,19,20,21,22,23,24,25.
                                                                                                Det var väl inte svårt?
                                                                                                Vet ni vad jag vet? Jag känner
                                                                                                en som kunde räkna till 52 när hon
                                                                                                bara var 3 år. Det tror jag inte att
                                                                                                ni har kunnat göra i alla fall.
                                                                                                Den här lilla flickan kunde också
                                                                                                balansera på en lina och det tror
                                                                                                jag inte heller att ni kan. Så lärde
                                                                                                hon sig att räkna till 73. Hur ska
                                                                                                ni kunna lära er när ni bara sitter
                                                                                                där och ser uttråkade ut. Jag
                                                                                                förstår inte, det är jätte spännande.
                                                                                                Räkna är det bästa som finns i hela
                                                                                                livet.
4. INT. BARNBILD -DAG
 
                                                                                                BERÄTTARRÖST
                                                                                                Men, nej är det här lek och vardag.
                                                                                                Är detta lustfyllt för dom här
                                                                                                barnen? Är det ett menningsfullt
                                                                                                sammanhang?
                                                                                                Dom här barnen ser inte ut att ha
                                                                                                speciellt roligt. Nej, vi får nog
                                                                                                skicka in någon annan på den här
                                                                                                uppgiften.

5. INT. SAGORUMMET - DAG.
Lotta, Eric, Hanna, Isak, Liselotte

Barnen sitter fortfarande på mattan
då pedagogen Liselotte kommer in
i rummet.
                                                                                                LISELOTTE
                                                                                                Har ni roligt på den här samlingen?

                                                                                                BARNEN
                                                                                                Nej!!!

                                                                                                LISELOTTE
                                                                                                Vad skulle ni vilja göra istället?

                                                                                                BARNEN
                                                                                                Leka med bilarna!

                                                                                                LISELOTTE
                                                                                                Då gör vi så här att vi bryter den
                                                                                                här samlingen och så hämtar vi
                                                                                                bilarna istället.


Liselotte går och hämtar ett parkerings-
hus och bilar till barnen. Hon ställer det
framför barnen och sätter sig sedan ner
tillsammans med barnen.
                                                                                                BERÄTTARRÖST
                                                                                                Barnen börja leka och pedagogen
                                                                                                försöker synliggöra och
                                                                                                problematisera matematiken i
                                                                                                barnens lek med bilarna.



Här tar mitt manus slut och här filmas den fria leken med barnen och pedagogen. Här är det bara barnens spontana kommentarer i oförutsägbara situationer som blir resten av filmen. Där jag i dessa klipp kommer att tydliggöra matematiken med text.
                                                                                              

6. AVSLUTNINGSBILD

På denna bild tackas alla medverkare
av filmen